ABA Terápia

Bemutatkozás

Velok Viktória vagyok, ABA terapeuta.

Tanulmányaimat a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán, Nemzetközi Viselkedés Konzultáns szakirányú továbbképzési szakon végeztem.

Ezt megelőzően 2021-ben elvégeztem az ABA-technikus képzést, melynek keretében elsajátítottam az Alkalmazott Viselkedéselemzés-Verbális Viselkedés (ABA-VB) alapelveit és alapvető tanítási technikáit.

Tanulmányaim az autizmus spektrum zavarral élő, alul funkcionáló gyermekek fejlesztésére épültek.

Mi az ABA? (Alkalmazott Viselkedéselemzés)

Az ABA (Applied Behavior Analysis) azaz Alkalmazott Viselkedéselemzés egy tudomány, mely az emberi viselkedést tanulmányozza, feltárva, hogy bizonyos körülmények között miért és mely viselkedésformákat választjuk.

Felméri, megvizsgálja, elemzi az adott viselkedésformát, majd feltárja, hogy az adott viselkedésforma megjelenését, fenntartását mely környezeti tényezők idézik elő és tartják fenn.

A megfigyelések, felmérések alapján kerül kidolgozásra egy fejlesztési terv, melynek végrehajtása már maga a terápia, ami tehát az ABA tudományos alapelveire épül.

Mi az ABA terápia?

Az ABA terápia tehát az ABA tudományos alapelveire épülő, és azokat a gyakorlatban felhasználó fejlesztési lehetőség.

Napjainkban az ABA terápiát legszélesebb körben az autizmus spektrum zavarral élők fejlesztésére használják világszerte, mert a nemzetközi tudományos felmérések és tudományos szakcikkek alapján ez az egyik leghatékonyabb fejlesztési módszer esetükben. Másrészt továbbá minden készség-képességfejlesztés esetén hatékony fejlesztési módszer nem csak autizmussal élők körében is.

Az ABA terápia egy gyermekközpontú módszer, melyben nagyon fontos elem a játék, a játékosság, valamint a pozitív kapcsolat a gyermek és a terapeuta között.

A terápia alapja a gyermek motivációja, ennek alapján hatékony fejlesztési tervet dolgozhatunk ki, amelynek végrehajtása során pozitív megerősítéssel érhetjük el a kívánt eredményeket.

A terápia célja egyrészt:

-a készségfejlesztés: beszéd, kommunikáció, beszédindítás, játék készség, kognitív képességek, önellátás, motorikus készségek,

-a helyes viselkedés elősegítése,

másrészt:

-az adott helyzetben nem megfelelő viselkedés csökkentése,

-a nem megfelelő magatartási formák visszaszorítása,

-a kommunikáció, a tanulás, illetve a megfelelő szociális magatartás elősegítése.

Mindezt egyénre szabottan, kidolgozott program mentén, az eredményeket folyamatosan figyelve és mérve, játékosan, jó hangulatban, a gyermek motivációját előtérbe helyezve, megerősítésekkel, jutalmazásokkal érhetjük el.

ÁRLISTA

EGYÉNI FELMÉRÉS-KOMPLEX CSOMAG- 4 ALKALOM

A terápiát egy komplex felmérés előzi meg, melynek részei:

-állapotfelmérés, készségfelmérés,

-szülői kérdőív kitöltése,

-otthoni megfigyelés

-szülői konzultáció

Ár: 30 000.- HUF / 4 alkalom / 50-60 perc

EGYÉNI FEJLESZTÉS

8000.- HUF / alkalom / 50-60 perc

SZÜLŐKONZULTÁCIÓ/OTTHONI PROGRAMINDÍTÁS

A kidolgozott fejlesztési terv otthoni alkalmazására betanítás, modellezés

7000.- HUF / alkalom / 50 perc

Terapeuta: Velok Viktória

Időpont: telefonos egyeztetés szerint

Elérhetőség: +36 20 983 5282